نگرانی از افزایش یک بیماری در ایران ، لبنیات غیرپاستوریزه مصرف نکنید

به گزارش وبلاگ دانلود شریف، رئیس گروه مدیریت بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت گفت: طی سال گذشته بروز موارد تب مالت با افزایش روبرو بود و آمار مبتلایان به حدود 22 هزار مورد رسید، قسمت اعظم ابتلا به این بیماری به علت استفاده از فرآورده های لبنی غیرپاستوریزه است.

نگرانی از افزایش یک بیماری در ایران ، لبنیات غیرپاستوریزه مصرف نکنید

به گزارش وبلاگ دانلود شریف، دکتر محمدرضا شیرزادی با اشاره به اینکه بروسلوز از جمله شایع ترین بیماری های عفونی در ایران، خاورمیانه و نواحی وسیعی از دنیا است، به قابل انتقال بودن بیماری بین انسان و حیوان اشاره نمود و گفت: معمولاً عفونت در انسان به تماس مستقیم با حیوانات آلوده یا فرآورده های آنها وابسته است. تماس با حیوانات دچار سقط جنین و مصرف شیر آلوده یا فرآورده های آن مخاطرات اصلی در تب مالت هستند.

وی تاکید نمود: به علت عدم وجود اطلاعات کافی از وقوع بیماری انسان و حیوانات در بسیاری از کشورها، یا به علت فقدان تسهیلات تشخیص و گزارشی، تخمین دقیقی از مقدار شیوع تب مالت در سطح دنیای وجود ندارد. علاوه بر این بسیاری از موارد تب مالت در انسان خفیف بوده یا با تظاهرات بالینی غیرمعمول همراه شده که به درستی تشخیص داده نمی گردد.

3 راه انتقال بیماری تب مالت

او درخصوص راه های انتقال تب مالت، شرح داد: انتقال از سه طریق اتفاق می افتد. راه اول به وسیله تماس مستقیم از راه ملتحمه چشم (کونژنکتیو)، یا به وسیله تماس خراش ها و جراحات پوست با ترشحات، مواد دفعی یا بافت های حیوانات آلوده یا اشیاء آغشته به ترشحات عفونی است. راه دوم نیز به وسیله مصـرف بافت ها، مواد غذایی یا مایعات حـاوی باکتری بروسلا مانند شیرخام و فرآورده های لبنی آلوده خصوصا پنیر تازه، خامه و سرشیر است. موارد تب مالت انسانی ناشی از گوشت و فرآورده های آن کمتر از استفاده از فرآورده های لبنی آلوده است.

به گفته وی راه سوم انتقال بیماری نیز به شکل تنفسی و به وسیله استنشاق ذرات عفونی معلق در آغل، اصطبل و آزمایشگاه است.

علائم بروز بیماری چیست؟

رئیس گروه مدیریت بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت درباره علائم بیماری، اظهار کرد: علائم تا حد زیاد وابسته به نوع بروسلا است و بر اساس شدت بیماری به اشکال حاد، تحت حاد، مزمن و موضعی ایجاد می گردد. در نوع حاد بیمار گرفتار لرز ناگهانی، درد عمومی بدن به خصوص درد پشت بوده و عرق شدید دارد. بیمار اشتهای خود را از دست داده و از ضعف و سستی شکایت می نماید. در نوع تحت حاد نیز اغلب اوقات حالت تب دار اولیه وجود نداشته و آغاز آن بی سروصدا است ولی گاهی در پی مرحله تب دار حاد آغاز می گردد و شکایت اصلی بیمار از ضعف و خستگی است.

او ادامه داد: در نوع مزمن بیماری غالباً علائم بعد از یک دوره تب دار برای سال ها باقی می ماند. در نوع موضعی نیز باکتری های بروسلوز می توانند در اعضاء مختلف بدن ایجاد عفونت موضعی کند که شایع ترین اعضاء مبتلا شامل استخوان ها، مفاصل، سیستم اعصاب مرکزی، قلب، ریه، طحال، بیضه ها، کبد، کیسه صفرا، کلیه ها، پروستات و پوست است. ممکن است عفونت موضعی به طور همزمان در چند محل نیز ایجاد گردد؛ این شکل بیماری در اغلب موارد در ارتباط با نوع مزمن بیماری است.

وی اضافه کرد: به طور کلی بیماری به صورت حاد یا موذیانه آغاز شده و با تب مداوم یا منظم با دوره های متناوب، تعریق فراوان به خصوص در شب، خستگی، بی اشتهایی و کاهش وزن، سردرد، درد عضلانی و درد عمومی بدن تظاهر می نماید.

افزایش بروز تب مالت طی 1401

وی در مورد شرایط بروز تب مالت در کشور، گفت: طی سال گذشته متاسفانه بروز موارد با افزایش روبرو بود و آمار مبتلایان به حدود 22 هزار مورد رسید. متاسفانه قسمت اعظم ابتلا به تب مالت به علت استفاده از فرآورده های لبنی غیرپاستوریزه است و این موضوع مهم است که مردم در مصرف این فرآورده ها دقت نمایند.

شیرزادی با تاکید بر اینکه اساس پیشگیری از تب مالت، کنترل آن در جمعیت حیوانی است، گفت: در کنار اقدامات زیربنایی مرتبط با بهداشت دام، ارتقاء آگاهی مردم در مورد راه های انتقال و نظارت بر عرضه شیر و فراورده های لبنی بهداشتی و پاستوریزه، رکن دیگر مدیریت بیماری در جامعه است.

وی اضافه کرد: سازمان دامپزشکی در برنامه سالیانه خود واکسیناسیون فراگیر گوسفند و بز را با واکسن Rev1 انجام می دهد که دُز کامل آن در بره و بزغاله ها و دُز کاهیده آن در بالغین مورد استفاده قرار می گیرد. در جمعیت گاوی نیز در واحدهای صنعتی برنامه تست و کشتار اجرا می گردد و واکسیناسیون فراگیر گاوها و گوساله ها با واکسن IRIBA نیز به اجرا در می آید.

او با اشاره به اهمیت کنترل بیماری در جمعیت انسانی، بیان نمود: پیشگیری و کاهش بروز بیماری در انسان به وسیله آموزش بهداشت به منظور کاهش خطرات شغلی و بیماری های منتقله به وسیله محصولات لبنی آلوده و پاستوریزه کردن شیر و فرآورده های آن باید انجام گردد.

منبع: همشهری آنلاین

به "نگرانی از افزایش یک بیماری در ایران ، لبنیات غیرپاستوریزه مصرف نکنید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نگرانی از افزایش یک بیماری در ایران ، لبنیات غیرپاستوریزه مصرف نکنید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید